Blootliggende tandhalzen

Blootliggende tandwortels
Blootliggende tandwortels kunnen ook kiespijn veroorzaken. Het onderste 2/3 deel van de wortels liggen in dit geval bloot, terwijl dit gedeelte normaal in het bot en tandvlees liggen. Tandwortels kunnen blootliggen door tandvleesontstekingen of door verkeerd poetsen.

Bij tandvleesontstekingen zijn het de bacteriële toxinen die het bot rondom de wortels oplossen, waardoor het tandvlees terugtrekt omdat het botniveau dat ook doet. De wortels die normaal gesproken onder het tandvlees of in het bot liggen komen dan bloot te liggen.

De wortels kunnen dan gevoelig worden voor koude lucht en koude, hete en zure voedingsmiddelen, omdat ze niet langer beschermd worden door het (gezonde) tandvlees en bot. De gevoeligheden kunnen zo hevig zijn dat de patiënt koude of zure voedingsmiddelen vermijdt.

Blootliggende tandhalzen behandelen
In vroege stadia van blootliggende tandhalzen kunnen de tandhalzen worden behandeld met lokale fluoride-gels bij de tandarts of met speciale tandpasta’s (zoals Sensodyne of Desensyn) die fluoriden en andere mineralen bevatten. Deze mineralen worden geabsorbeerd door de bovenste laag van de wortels om de wortels sterker en minder gevoelig te maken voor het orale milieu.
Als de blootliggende tandwortel schade en de dood van de innerlijk levende pulpa van de tand veroorzaakt, dan is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.