Gaatjes vullen

Gaatje in kies of tand
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn is een gaatje in tand of kies. Gaatjes (cariës) zijn gaten in de twee buitenste lagen van een tand of kies – het glazuur en het dentine.
Het glazuur is het buitenste (witte) harde oppervlak en het dentine is de gele laag net onder het glazuur. Beide lagen dienen om het innerlijke levende tandweefsel te beschermen, de zogenaamde pulpa waar bloedvaten en zenuwen wonen.

Het ontstaan van gaatjes
Sommige bacteriën in de mond zetten enkelvoudige suikers om in zuren. Het zuur verzacht en (samen met speeksel) lost het glazuur en dentine op, waardoor gaatjes ontstaan.

Kleine en grote gaatjes
Kleine ondiepe gaatjes hoeven geen pijn te veroorzaken en kunnen ongemerkt blijven voor de patiënt. De grotere diepere gaten in een tand of kies kunnen voedselresten verzamelen. Pijn kan ontstaan als het innerlijk levende pulpa van de getroffen tand of kies geïrriteerd wordt door bacteriële toxinen of door voedsel dat koud, heet, zuur of zoet is. Kiespijn van deze grotere gaten is de meest voorkomende reden voor een bezoek aan de tandarts.

Gaatje in kies of tand vullen
De behandeling van een klein en ondiep gaatje bestaat gewoonlijk uit een vulling of een inlay. Behandeling van een groter gat bestaat uit een vulling, onlay of een kroon.