Kaakgewrichtsklachten

Pijn in kaakgewricht
Kaakgewrichtspijn voelen mensen meestal aan de voorkant van één of beide oren. Het kaakgewricht scharniert de onderkaak (mandibula) met de schedel. Pijn in het kaakgewricht kan worden veroorzaakt door acute trauma’s (zoals een klap in het gezicht), ontstoken of degeneratieve artritis of doordat de onderkaak wordt teruggedreven in de richting van de oren wanneer de patiënt slikt of kauwt.
Soms kunnen spieren die rond het kaakgewricht worden gebruikt een krampgevoel geven, wat hoofd- en nekpijn veroorzaakt en waardoor men moeite heeft met het openen van de mond. Deze spierkrampen kunnen verergerd worden door kauwen of stress, wat ervoor zorgt dat de patiënten deze spieren verder aanspannen wanneer ze hun tanden klemmen.

Kaakgewrichtspijn behandelen
Een behandeling van kaakgewrichtspijn gaat meestal gepaard met orale anti-ontstekingsmiddelen, zoals ibuprofen of naproxen. Ook zijn er soms medicijnen om stress te bestrijden. Andere maatregelen zijn onder andere: warme en vochtige kompressen, aërobe oefeningen, ontspannen om stress te verminderen, het eten van zacht voedsel en / of herpositionering van de kaak.

Herpositionering van de onderkaak
Het herpositioneren van de onderkaak (de onderkaak naar voren brengen) gebeurt door middel van een opbeetplaat. De opbeetplaat verandert de wijze waarop de bovenste en onderste tanden op elkaar komen.