Kiespijn

Bij “kiespijn” is er meestal sprake van pijn rondom de tanden of kaken. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door tandpijn of problemen met de kaak, zoals gaatjes, een gebarsten tand, een blootgestelde tandwortel, een abces, tandvleesontsteking, doorbraak van tanden, kaakgewrichtsklachten (artrogene CMD pijn) of spierpijn van de spieren die gebruikt worden bij het kauwen (Myogene CMD pijn).

Oorzaak van kiespijn onderzoeken
De ernst van kiespijn kan variëren van mild tot chronisch, scherp en ondraaglijk. De pijn kan worden verergerd door het kauwen of door warmte of kou. Een grondig onderzoek, waaronder door middel van tandheelkundige röntgenfoto’s, kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van de kiespijn. Er wordt dan bepaalt of de kiespijn afkomstig is van een tand, het tandvlees of kaak.
Soms kan kiespijn ook worden veroorzaakt door een probleem dat niet afkomstig is van een tand of het kaakbeen. Pijn rondom de tanden en de kaken kunnen symptomen van ziekten van het hart (zoals angina pectoris of een hartaanval), oren (zoals binnen-of uitwendige oor infecties), en sinussen (lucht passages van de jukbeenderen).
Een voorbeeld is de pijn van angina pectoris (onvoldoende aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de hartspier als gevolg van vernauwing van de slagaders naar het hart). Deze pijn bevindt zich doorgaans in de borst of de arm. Maar bij sommige patiënten met angina pectoris zijn kiespijn of kaakpijn de enige symptomen van hun hartprobleem.
Infecties en ziekten van de oren en sinussen kan ook leiden tot pijn rond de tanden en kaken. Evaluaties, door zowel tandartsen en artsen, zijn daarom soms nodig om medische ziektes te herkennen die “kiespijn” veroorzaken.